Masterclass Upravljanje strateskom nabavom Zagreb 2020. Cronata

Održan prvi Masterclass za voditelje nabave i djelatnike u strateškoj nabavi u regiji

U organizaciji tvrtke Cronata, 05. i 06. ožujka 2020. godine u Hotelu International u Zagrebu, održana je Masterclass radionica “Upravljanje strateškom nabavom”. Radionica je okupila voditelje nabave i djelatnike u strateškoj nabavi iz Hrvatske, BiH i Srbije, sa ciljem da ojačaju stručne i liderske vještine za bolje vođenje njihovih nabavnih timova. Tijekom dva dana polaznici su sudjelovali na radionicama koje su vodili renomirani stručnjak iz nabave Richard Beaumont te korporativni konzultant Fran Mikuličić.

Na ovoj jedinstvenoj edukaciji su sudjelovali dosadašnji klijenti tvrtke Cronata, i to većinom iz farmaceutske, naftne i informatičke industrije, te iz područja proizvodnje i logistike. Neki od njih su već ranije prošli Nabavnu Akademiju koju vodi Nataša Cikač, vlasnica tvrtke Cronata. Stoga je tvrtka Cronata organizirala ovu naprednu edukaciju kao stepenicu više za unaprjeđenje kompetencija djelatnika u nabavi u Hrvatskoj i regiji. U nastavku donosimo glavne teme i spoznaje s ovog inspirativnog druženja.

Stvaranje vrijednosti mora biti dugoročno održivo

Krenuvši od toga koje su najvažnije teme za voditelje nabave i djelatnike u strateškoj nabavi, Beaumont je stavio poseban naglasak na upravljanje nabavnim kategorijama. Istaknuo je važnost sistematičnog pristupa te prepoznavanje slabih karika i prilika.

Nabava pri tome ima zadatak osvijestiti svoju ulogu u strateškom segmentu poslovanja i pružiti podršku upravi u realizaciji ciljeva, uz ostvarenje ušteda. Tek kada se to uskladi s prioritetima tvrtke moguća su poboljšanja koja uz smanjenje otpada u okviru kategorija donose dugoročno održivo stvaranje vrijednosti.

Rješavanje problema kreće od svjesnosti o problemu

Kad su u pitanju sastanci i prezentacije, Beaumont je pojasnio da jasna komunikacija mora voditi publiku od svjesnosti o problemu kroz razumijevanje situacije sve do konkretne akcije za rješavanje problema. Takav uspješan proces rješavanja problema podrazumijeva dobro poznavanje publike. Moramo znati koje su njihove uloge, koja znanja i spoznaje posjeduju o određenoj tematici i koje informacije žele dobiti.

Razumijevanje publike omogućit će uspješno prenošenje poruke i osmišljavanje prikladnog rješenja. Moramo znati kakve ciljeve i interese imaju oni kojima se obraćamo te koje posljedice mogu odluke imati za njih. Kroz vježbu tehnika influencinga polaznici su se uvjerili koliko odgovarajući pristup može biti presudan u komunikaciji.

Kako uz osobno liderstvo poboljšati odnose s drugima

Tijekom prvog dana Fran Mikuličić nas je upoznao s pojmom osobnog liderstva i što možemo napraviti kako bismo ostvarili vlastiti puni potencijal. Sudionici su upoznali matrix koncept i dva pristupa razvoju osobne učinkovitosti. O tome kako doživljavamo vlastiti uspjeh i koje su naše vizije i ciljevi, ovisit će naša izvedba u radnoj sredini.

U svom radu kao mentor menadžerima Mikuličić svjedoči velikim promjenama kada osoba osvijesti vlastite karakteristike i prepozna svoje strahove i organičenja. Zato nas je upoznao s načinom kako raditi na tome da unaprijedimo sebe osobno, a zatim da poboljšamo odnose s drugima, počevši od kolega do vanjskih suradnika kao što su dobavljači i ostali.

Richard Beaumont Masterclass Procurement Zagreb     Fran Mikuličić     Masterclass za voditelje nabave - Cronata Zagreb

Upravljanje odnosima s dobavljačima: što zapravo trebamo?

Jedan od najvećih izazova za voditelje nabave je upravljanje odnosima s dobavljačima i prepoznavanje poslovne potrebe. Moramo razmišljati o tome kako dobavljači gledaju na nas, a zatim kako međusobno gledamo jedni na druge. Jedino kroz partnerski odnos s dobavljačima je moguće smanjiti rizike i povećati inovacije uz upotrebu tehnologije.

“Upravljanje odnosima s dobavljačima treba imati cilj: surađivati s dobavljačima koji su ekonomični i s kojima lako surađujemo kako bismo maksimizirali vrijednost iz tog odnosa.” – istaknuo je Beaumont. Za razliku od reaktivnog pristupa, Beaumont preporuča strateški pristup uz segmentaciju dobavljača. Također nam je predstavio kreativne metode za generiranje novih ideja koje nam mogu pomoći da izvučemo maksimum.

Upravljanje rizicima u nabavi

Tematika za koju su se svi složili da je vrlo aktualna su rizici u nabavi. Zato je sudionicima radionice bilo zanimljivo i vrlo korisno kada su vježbali kako prepoznati rizike i kako upravljati rizicima.

Za adekvatan pristup rješavanju rizika potrebno je imati na umu sljedeće: rizik je nesigurnost. Ne postoji način da izbjegnemo nesigurnost, ali se možemo pripremiti na moguće scenarije. Upravljanje rizicima znači da trebamo pratiti rizike i pripremiti plan kako bismo ublažili učinak rizika.

3 tipa zaposlenika koji čine izvrstan tim

Posljednjih godina dolazi do sve većih promjena zbog tehnologije i brzine kojom se promjene odvijaju. Beaumont savjetuje da tvrtke okupe zaposlenike koji svojim sposobnostima pokrivaju glavna područja djelovanja koja su nužna za uspješan tim. To znači da bi svaki tim trebao imati:

  • zaposlenike koji su odlični u umrežavanju,
  • one koji su stručni po pitanju funkcionalnosti,
  • zaposlenike koji su izvrsni u posredovanju.

Kombinacija tih triju područja odnosno vještina će zajedno moći djelovati kao izvrstan tim. No da bi to bilo moguće važno je da je svatko svjestan svojih vlastitih kvaliteta i interesa.

Samosvjesnost je preduvjet za uspješno vođenje drugih

U svojoj radionici Mikuličić je naglasio da se liderstvo često doživljava kao vođenje drugih i utjecaj na druge. No da bismo uspješno vodili druge trebamo prvo voditi sebe. O tome kako prihvaćamo samog sebe, kako tumačimo situacije i reagiramo na događaje ovisit će naša sposobnost vođenja drugih. Samosvjesnost se odnosi na to kako doživljavamo život i koliku važnost pridajemo tome kako nas okolina doživljava. Način na koji komuniciramo s ljudima oko sebe može poboljšati ili pak posve narušiti fokus i radnu koncentraciju.

Svaka pohvala i kritika te svaki odnos prema povratnoj informaciji imaju veliki utjecaj. Naravno da svatko voli dobiti pohvalu. Svaka lijepa riječ je važna. Radna okolina je mjesto gdje na površinu izlazi koliko je pojedinac siguran u sebe. Zahtjevno je i to što se svatko treba uklopiti u ponašanje kakvo je prihvatljivo na radnom mjestu.

Kroz sve ove važne uvide Mikuličić nam je dao sveobuhvatnu sliku zaposlenika kao pojedinca koji želi ostvariti svoj puni potencijal. Svima je u interesu da zaposlenik doprinosi timu i da ostvari svoje osobne i poslovne ciljeve.

Osobni razvoj i liderske vještine nužni su za voditelje nabave

Na kraju Masterclass programa Nataša Cikač, vlasnica tvrtke Cronata i glavna organizatorica ovog programa, izrazila je zadovoljstvo što je tržište prepoznalo ovu vrstu edukacije: “Izrazito mi je drago da je tvrtka Cronata napravila veliki iskorak, prepoznala želje i potrebe djelatnika u nabavi te što smo organizirali ovu jedinstvenu edukaciju. Ideja je bila da organiziramo nešto drugačije, a opet interesantno i korisno za nabavljače. Zato su i odabrani vrhunski predavači, Richard Beaumont i Fran Mikuličić, koji su eksperti u svom području.”

“Kroz razgovore s klijentima vidim da uz stručna nabavna znanja nabavljači žele unaprijediti i svoje liderske vještine. Zato je Masterclass obuhvatio te teme. Veliko mi je zadovoljstvo što su polaznici tijekom ova dva dana imali prilike razmijeniti iskustva i na primjerima iz prakse primijeniti nova znanja.” – izjavila je Nataša Cikač. Ujedno je zahvalila predavačima i svim sudionicima na iskazanom povjerenju te najavila da su već u pripremi nove edukacije kroz koje će poduzeća u Hrvatskoj i regiji moći i dalje ostvarivati izvrsnost u nabavi!

Fran Mikuličić - Masterclass za voditelje nabave     Richard Beaumont - Masterclass za voditelje nabave     Nataša Cikač, Richard Beaumont, Fran Mikuličić

Zatražite personaliziranu ponudu

Veselimo se poboljšati vaše kompetencije iz područja nabave! Kontaktirajte nas kako bismo dogovorili konzalting prema vašim potrebama i novim znanjima vas osposobili za budući profit.