Nataša Cikač HRT

Partnerski odnos s dobavljačima

Partnerski odnos s dobavljačima

U emisiji HRT Vijesti 18.12.2017. gostovali su Ivan Serdarušić iz HUP-a, Nataša Cikač, osnivačica nabavne akademije i Hrvoje Pupačić, voditelj nabave i logistike u tvrtki Rimac automobili. Tema emisije bila je javna nabava kojoj se u suvremenom poslovanju pridaje sve veća važnost.

Novim zakonom o javnoj nabavi još se više pokušava ići na to da se kroz javnu nabavu kupuju stvari koje su kvalitetnije pa i cijena može biti viša, da se kupi ono što je dugotrajno, najbolje, što ima najveće dugotrajne koristi, rekao je Ivan Serdarušić. Zakon “prisiljava” javne naručitelje na kombinaciju cijene i kvalitete, dodao je.

Planiranje i organiziranje nabave

Nataša Cikač je istaknula kako nabava mora predvidjeti na koji način će kompanija ići i u tom smjeru isplanirati strategije nabave. Osim toga, važne su i kompetencije ljudi kao i povezivanje s ostalim odjelima. Nabava se sve više bazira na partnerskom odnosu s dobavljačima, smatra Cikač. S dobavljačima možemo vidjeti možemo li razviti novu komponentu, neki novi materijal. to je prostor gdje se rade uštede. Cijena po komadu ili po kilogramu proizvoda jest bitna. Uštede su te koje su primarni zadatak nabave, ali ne nužno kroz jediničnu cijenu., rekla je Cikač.  Dobrom organiziranom nabavom u godini dana može se uštedjeti između 20 i 30 posto. Time ne radite pritisak samo na cjenovni rang vaše sirovine nego radite i na unapređenju odnosa s dobavljačima i samog procesa unutar tvrtke, rekla je Cikač.

Hrvoje Pupić je istaknuo kako najniža cijena može biti zamka jer u jednoj serijskoj proizvodnji može biti loš proizvod koji može izazvati zastoj u proizvodnji i domino efekt negativnih posljedica. Nije uvijek najjeftinije najbolje, nije ni najskuplje najkvalitetnije. Treba naći djelomično rješenje u sredini, rekao je Pupić i dodao kako se to može postići s dobrim planinarenjem, ali i kako je važno da nabava od početka sudjeluje u projektu.

Rizici – kategorija koja se u nabavi ne smije zaboraviti

Nataša Cikač ističe kako se dobrim planiranjem može prevenirati i kontrolirati puno rizika te kako su rizici kategorija koja se u nabavi ne smije zanemariti.

Zakon o javnoj nabavi nikada nije dovodio u pitanje različite opcije plaćanja dobavljačima, istaknuo je Serdarušić. S državom teoretski ne bi trebalo biti problema s kašnjenjem. Ono što se može dogoditi je da imate ugovor koji traje godinu ili dvije gdje su plaćanja predviđena po isteku ugovora ili 12-mjesečnog perioda. Zato je važno da ne postoji standard plaćanja nego da postoji mogućnost plaćanja predujmova ili po redovnim periodima i po fazama isporuke, rekao je.

 

Cijeli članak možete pronaći na OVDJE!

Zatražite personaliziranu ponudu

Veselimo se poboljšati vaše kompetencije iz područja nabave! Kontaktirajte nas kako bismo dogovorili konzalting prema vašim potrebama i novim znanjima vas osposobili za budući profit.