PMI, Purchasing manager index – Indeks menadžera nabave

Što je PMI, Purchasing manager index?

PMI, Purchasing manager index (Indeks menadžera nabave) je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti. Mjeri se u rangu od 0-100 gdje je vrijednost 50 prosječna dok je indeks ispod 50 pokazatelj stagnacije odnosno pada gospodarske aktivnosti.

Prvi PMI definirao je još 1948. godine Institut za lanac opskrbe (Institute of Supply Management, ISM) u SAD-u. Tada se bazirao na informacijama direktora nabava 400 proizvodnih tvrtki.

Investitori danas koriste PMI kao vodeći indikator gospodarskog stanja, budući da daje pogled na prodaju, zaposlenost, zalihe i cijene. Ovo je u potpunosti razumljivo budući da sektor nabave ukazuje na reakcije u potražnji i često je prvi vidljivi znak usporavanja. Isto tako PMI je najčešće promatran ekonomski indikator budući da izvješća mjesečno izlaze i to među prvima.

Kako se kreira PMI?

Danas PMI kreiraju direktori nabave i to preko 40,000 njih koji su članovi ISM-a. I to na način da svaki mjesec daju odgovore na upitnik za stanje u industriji – “bolje”, “isto” ili “lošije”. Pitanja se uglavnom odnose na sljedeće:

  • nove narudžbe,
  • nivo proizvodnje,
  • zaposlenost,
  • rokovi isporuke od dobavljača,
  • zalihe.

Praćenje ekonomske aktivnosti pomoću PMI-a

Mnoge zemlje imaju PMI kojim mjere i prate ekonomsku aktivnost. Ekonomisti su prepoznali i njegovu vezu sa BDP-om. Ukoliko je PMI ispod 50 to je jasan znak budućeg pada BPD-a i rizik od recesije.

Što se tiče pokazatelja za eurozonu, londonska tvrtka Markit koja se bavi prikupljanjem i obradom ekonomskih podataka, ukazala je na to da je u rujnu 2019. godine PMI pao na 50,4 boda u odnosu na kolovoz kada je iznosio 51,9 bodova te je ta vrijednost bila najniža od sredine 2013. godine. Analitičari su tada konstatirali da je gospodarstvo eurozone na rubu stagnacije te da gospodarstvu prijeti pad aktivnosti u idućim mjesecima.

Naravno, tada nitko nije mogao ni pretpostaviti da će doći do pojave virusa COVID-19 te koliki će imati utjecaj na gospodarstvo.

Prema podacima za travanj 2020. godine ISM je u svom izvješću objavio da je PMI iznosio 41,5 bod što je pad u odnosu na ožujak kada je iznosio 49,1. To svakako ukazuje na značajan utjecaj pandemije uzrokovane korona virusom na gospodarstvo i ekonomsku stabilnost. Ono što sa sigurnošću ekonomski analitičari mogu potvrditi je da će PMI i za svibanj biti u padu. No kako će se situacija dalje razvijati možemo samo nagađati.

Što nas očekuje?

Prema nedavno provedenom istraživanju u Republici Hrvatskoj, očekuje se pad BDP-a čak i do 10%. Stav je gospodarstvenika da će se hrvatska ekonomija oporavljati dvostruko sporije nego na svjetskoj razini. Definitivno nas čeka zahtjevno razdoblje koje će staviti mnogobrojne izazove pred nabavu i lance opskrbe u poduzećima kako u Hrvatskoj tako i u Sloveniji, ali i globalno.

 

Autor: mr.sc. Nataša Cikač, konzultant za nabavu i lanac opskrbe, vlasnica tvrtke Cronata d.o.o. i osnivačica Nabavne Akademije.

 

Zatražite personaliziranu ponudu

Veselimo se poboljšati vaše kompetencije iz područja nabave! Kontaktirajte nas kako bismo dogovorili konzalting prema vašim potrebama i novim znanjima vas osposobili za budući profit.