6 savjeta kako se pripremiti za recesiju 2.0

Svi koji me malo bolje poznaju znaju da se već 15tak godina bavim humanitarnim radom u Rotary zajednici kao članica Rotary kluba Varaždin Jug. Osim donatorskih akcija i organizacije raznih evenata u cilju prikupljanja sredstava za različite aktivnosti koje Rotary podržava, jedan od načina djelovanja je i služenje zajednici. Takav je upravo Rotary Business Forum u organizaciji Rotary kluba Varaždin 1181 koji ima za cilj da za lokalnu zajednicu organizira stručne skupove iz različitih područja i za relevantnim gostima.

Ove godine, nakon 2 pandemijske održan je 9. Rotary Business Forum pod nazivom Dolazi li nam recesija 2.0.?.Tema i te kako aktualna, sa vrhunskim makroekonomskim stratezima i analitičarima: Velimir Šonje, Andrej Grubišić i Hrvoje Stojić.

Imala sam veliku čast, ali i odgovornost moderirati panel kao bismo sudionicima dali što više konkretnih odgovora na aktualna pitanja.

Pandemija, geopolitička situacija uzrokovana ratom u Ukrajini, poremećaji u lancima opskrbe, rast cijena, uvođenje era – sve su to teme kojih smo se dotakli tijekom rasprave.

Glave poruke koje su panelisti iznijeli tijekom rasprave možemo sumirati u sljedeće:

  1. Recesija je tu, no biti će „normalna“ što podrazumijeva umjeren pad BDP-a
  2. Polako se osjeća pad cijena sirovina i repromaterijala, a lanci opskrbe se lagano stabiliziraju
  3. Poremećaju na tržištu rada i nedostatak radne snage stvoriti će pritisak na poduzetnike na smanjenje dobiti u cilju zadržavanja kvalitetnog kadra
  4. EU sredstva, a posebno 2023. ublažiti će recesijske efekte no možda bi veći naglasak trebao biti na održivosti samih projekata i povećanju produktivnosti
  5. Euro je definitivno pozitivna stvar koja će ublažiti recesiju
  6. U zemljama EU različito se upravlja cijenama energenata što velikim dijelom utječe na stopu inflacije

U svakom slučaju možemo ipak zaključiti da je kriza prilika, nužno je raditi na konkurentnosti poslovanja poduzeća, a ne industrije, povećati fleksibilnost rada, uvesti poreznu reformu, smanjiti javnu upravu. Ekonomija je ciklična i definitivno poslovanje u uvjetima krize daje priliku za razvoj.

Autor: mr.sc. Nataša Cikač

Zatražite personaliziranu ponudu

Veselimo se poboljšati vaše kompetencije iz područja nabave! Kontaktirajte nas kako bismo dogovorili konzalting prema vašim potrebama i novim znanjima vas osposobili za budući profit.