Kako smo unaprijedili nabavu u Biovitalisu

Jedno od pitanja koje me pitaju prilikom prvog kontakta je, a iz koje branše su vaši klijenti? Moj odgovor je – iz one koja želi poboljšati svoju nabavu i educirati svoje zaposlenike.

Nema industrijske grane sa kojom nisam surađivala – metalska, prerađivačka, tekstilna, prehrambena, farmaceutska, automobilska, zatim tu su i banke, osiguravajuća društva, hoteli, poliklinike, ljekarne, trgovina i distribucija, IT sektor, uslužne djelatnosti.

Svaka od ovih branši ima svoje specifičnosti i uz svakog klijenta i ja učim no svima je zajedničko da žele od svog procesa nabave ostvariti maksimum te poboljšati kompetencije djelatnika u tvrtki.

Jedan od zadnjih klijenata koji je imao želju za poboljšanjem procesa nabave je Biovitalis.

TKO JE BIOVITALIS?

Biovitalis je obiteljska proizvodna tvrtka iz Turčina, kraj Varaždina koja se unatrag 25 godina razvila u prepoznatljiv brend proizvoda za zdravlje i ljepotu.

Tvrtka je narasla, sve se intenzivnije razvija te ostvaruje sve značajniji udio na tržištu. Naravno uz prihode rastu i troškovi pa su tako odlučili staviti dodatni naglasak na nabavu i planiranje troškova.

KAKVU NABAVU IMAMO I ŠTO ŽELIMO

Direktori su i te kako bili svjesni važnosti nabave i praćenja troškova no trebali su podršku i pomoć kako cijeli proces povezati, pratiti i ostvariti najbolje u trenutnim okolnostima.

Radili smo sa cijelim timom koji je uključen u proces nabave, tražili najbolja rješenja. Iako se ponekad sugestije i prijedlozi nisu svidjeli klijentu na prvu, kroz rasprave i brainstorming uspjeli smo pomaknuti granice. Važno je kada klijent zna što želi no isto tako ključno je da kao konzultant ponudimo najbolje rješenje uz argumente i konkretne rezultate.

Najčešća rečenica koju čujem od svojih klijenata na početku projekta je – ali mi smo specifični! I to je točno, svaka tvrtka je individua za sebe sa svojom organizacijskom kulturom. No svim mojim klijentima je zajedničko da žele:

  • ostvariti uštedu i dodanu vrijednost kroz lanac opskrbe
  • imati provjerene i pouzdane partnere/dobavljače
  • poboljšati kompetencije svojih zaposlenika

ŠTO SMO POSTIGLI

Ustvari tek sada slijedi pravi posao. Vjerujem da uz jasno definirane smjernice sa konkretnim zadacima, nositeljima i rokovima, realizacija će biti vrlo skoro. A na konzultantu je da bude podrška te prati klijenta na tom putu.

Možda najbolje mogu opisati kroz njihovu preporuku:

Gospođa Nataša Cikač, direktorica tvrtke Cronata d.o.o., održala je internu edukaciju na temu unapređenja procesa nabave u našoj tvrtki. Rad je bio organiziran u nekoliko modula kroz koje smo prošli važna teorijska znanja iz područja nabave. Pod mentorstvom gđe Cikač definirali smo novi proces nabave, nositelje i ciljeve koje želimo ostvariti, te smo ujedno postavili i osnovne upravljačke izvještaje kojima ćemo pratiti ostvarenje postavljenih ciljeva.

Prilikom konstruktivnih rasprava koje smo vodili, do izražaja je došlo široko iskustvo koje posjeduje gđa Cikač u procesima nabave, a koje nam je pomoglo da implementiramo najbolju poslovnu praksu u naš proces nabave. Iskustvo rada s gđom Cikač je bilo vrlo pozitivno, u potpunosti je ispunila naša očekivanja i sigurno ćemo nastaviti raditi s njom na daljnjem razvoju procesa nabave, ali i edukacije naših zaposlenika. Ukoliko je nekome potreban stručnjak iz područja nabave, vrlo rado bismo preporučili tvrtku Cronata i gđu Natašu Cikač.

Ivana Zagorec Kolednjak, mag.pharm. – vlasnica i direkorica, Biovitalis d.o.o.

Kada tvrtka unaprijedi svoj proces nabave i lanca opskrbe u skladu s najnovijim standardima, tada možemo reći da ostvaruje izvrsnost u nabavi što će joj donijeti konkurentsku prednost na tržištu.

Biovitalisu želim sreću na tom putu, a ukoliko vi želite bolju nabavu, slobodno se javite – sigurno imamo rješenje za vaše izazove!

Autor: Nataša Cikač, konzultant za nabavu i lanac opskrbe

Zatražite personaliziranu ponudu

Veselimo se poboljšati vaše kompetencije iz područja nabave! Kontaktirajte nas kako bismo dogovorili konzalting prema vašim potrebama i novim znanjima vas osposobili za budući profit.