Nabavna akademija – 7 godina uspjeha

15. generacija Nabavne akademije 18. travnja 2024. uspješno je završila svoj treći i posljednji modul! Polaznici su marljivo radili, učili i usvajali vještine i alate do kojih su došli u okvirima ovog programa.

Nabavna akademija jedinstven je edukativni program kojeg je do sada odslušalo preko 350 profesionalaca u nabavi, i to ne samo iz područja Republike Hrvatske, već i regije.

Ovaj je program autorsko djelo voditeljice Nataše Cikač. Prije 7 godina pokrenula je Nabavnu akademiju s ciljem da tržištu ponudi jedinstvenu i sistematičnu edukativnu radionicu, na kojoj će nabavljači moći usvojiti sva znanja potrebna da se sasvim profesionalno i uspješno bave nabavom.

3 modula Nabavne akademije

Sam program koncipiran je tako da je podijeljen na 3 modula. Svaki modul pristupa nabavi iz drugačijeg kuta i u skladu s tim polaznicima pruža znanja koja se mogu praktično implementirati u poslovanje.

 1. modul – Operativna nabava
 2. modul – Strateška nabava
 3. modul – Kontinuirana poboljšanja

1. modul – Operativna nabava

Svaka edukacija u sklopu ovog modula kreće od osnovnih pojmova; cilj je polaznicima omogućiti prepoznati ciljni zadatak nabave. U ovom modulu učimo:

 • kako nabava funkcionira, neovisno o veličini poduzeća,
 • gdje proces nabave započinje i završava,
 • koji nas dokumenti prate kroz proces nabave,
 • kako mjeriti uspješnost nabave,
 • kako uspješno komunicirati s našim korisnicima, kako bismo izbjegli moguće konflikte i uspostavili međuodjelnu sinergiju.

U ovom se modulu bavimo i uštedama: upoznajemo alate koji nam pomažu u specifikaciji utroška i širenju prostora za uštedu.

2. modul – Strateška nabava

Kroz drugi se modul penjemo stepenicu više i bavimo općim razumijevanjem strategija, a zatim i strategija u samoj nabavi. Ovaj modul uključuje učenje o nabavnim kategorijama, ali i strategijama upravljanja nabavnim  dobavljačima. Kroz praktične primjere iz prakse upoznajemo metode i alate koji nam pomažu u selektiranju dobavljača i mapiranju procesa nabave, kao što su:

 • Kraljičeva matrica,
 • Paretovo pravilo,
 • ABC analiza…

Uz stratešku nabavu veže se i pojam rizika, koji je neizostavni dio svakog poslovanja. Učimo kako prepoznati rizike u nabavi i spriječiti posljedice koje nam oni mogu stvoriti.

Uz promišljanje rizika, važan dio strateške nabave je i vještina pregovaranja. Vježbamo kako poboljšati svoje pregovaračke vještine, prepoznajemo svoje prednosti i učimo kako ih iskoristiti, kao i kako poboljšati svoju pregovaračku poziciju, neovisno o tom kojom se vrstom pregovora bavimo.

3. modul – Kontinuirana poboljšanja

Svaki se proces, pa tako i proces nabave, mora moći mijenjati. Odnosno, moramo znati prepoznati područja u kojima ima prostora za poboljšanja. Pritom se rukovodimo lean metodama, koje podrazumijevaju da uz određene alate prepoznajemo „uska grla“ u procesima nabave i vlastitom načinu rada. Ovo je važno kako bismo optimizirali i transformirali svoje poslovanje.

Novost ovog modula je segment održive nabave. Održiva nabava postat će must-have svakog poduzeća, neovisno o tom hoće li nas na to prisiliti koja zakonska regulativa ili koji od naših potencijalnih kupaca ili dobavljača.

Što polaznici kažu o 15. Nabavnoj akademiji

„Odlična edukacija o nabavi. Kvalitetno segmentiran proces nabave od početka do kraja. Gđa. Nataša na vrlo stručan i prirodan način objašnjava sve procese te ih potkrepljuje primjerima. Preporučujem svima koji žele uokviriti proces nabave na jednom mjestu te dobiti konkretne alate za to.“

Filip Vašarević, izvršni direktor, ZEA d.o.o.

„Nabavna akademija je izvanredno iskustvo koje je obogatilo naše znanje i unaprijedilo vještine. Kroz temeljito strukturiran program, kurs je pružio sveobuhvatno razumijevanje procesa nabave od osnovnih principa do naprednih strategija.“

Alenka Karamajić/Belma Kurtović, stručne suradnice za nabavu, Raiffeisen bank d.d, BiH

„Edukacija se provodi u vrlo ugodnoj radnoj atmosferi. Voditeljica je izuzetno pristupačna te aktivno uključuje sve sudionike i potiče na izmjenu iskustava i učenje kroz njih.“

JGL tim – korporativna nabava (Siniša Malnar, Kristina Veličić, Katarina Terlević, Leana Paladin), JGL d.d, Rijeka

„Edukacija je jako korisna za mene jer je puna primjera iz prakse pa je na taj način puno razumljivija u odnosu na druge edukacije na kojima sam prisustvovao.“

Enis Šakonjić, vlasnik, Ofarm d.o.o.

„Odlična edukacija. Pohvala za aktivno sudjelovanje polaznika na edukaciji. Budući da sam relativno kratko u odjelu nabave, naučio sam alate za koje nisam znao, a koji će mi olakšati daljnje poslove o nabavi.“

Hrvoje Grubač, voditelj prodaje, Regulator d.o.o.

Nabavna akademija ne ograničava djelatnosti, a broj polaznika iz regije sve je veći. Mnoge kompanije kontinuirano svoje nove zaposlenike upisuju na Akademiju, koju gledaju i kao svojevrsni onboarding alat.

Izuzetno nam je drago što je ovaj program prepoznat na tržištu i što ga dosadašnji polaznici preporučuju novim polaznicima.

Termini za 16. generaciju polaznika već su definirani; prijave su otvorene! Ako i vi  želite biti dio nabavnih profesionalaca, kontaktirajte nas.

Autor: mr.sc. Nataša Cikač – konzultantica za nabavu i lanac opskrbe

Zatražite personaliziranu ponudu

Veselimo se poboljšati vaše kompetencije iz područja nabave! Kontaktirajte nas kako bismo dogovorili konzalting prema vašim potrebama i novim znanjima vas osposobili za budući profit.