5 ključnih kompetencija za djelatnike u nabavi

Današnje tržište poslovanja sve je kompleksnije pa stoga i poslodavci traže novi tip djelatnika za upravljanje nabavom koji će zadovoljiti ciljeve i strategije poduzeća.

U vrijeme 4.0 industrijske revolucije krenulo se i u transformaciju nabave, koja postaje važna, strateška funkcija u poduzeću. Nekada je bilo dovoljno sakupiti dvije ili tri ponude, zatražiti dodatni rabat te se ušteda manifestirala kroz najnižu cijenu. Danas to više nije tako. Zadatak nabave i dalje je primarno postizanje ušteda i optimizacija troškova, no kroz drugačiji pristup nabavi, dobavljačima i internim korisnicima.

Krajem 2018. godine konzultantska kuća Deloitte objavila je rezultate globalnog istraživanja koje je provela među voditeljima nabave. Glavni aspekt na koji su voditelji nabave bili fokusirani i u kojima vide jasne pomake su:

  • i dalje smanjenje troškova, no nužan je pomak prema inovacijama i razvoju te upravljanje tržišnim rizicima,
  • nabava postaje ravnopravni partner ostalim odjelima u postizanju ciljeva poduzeća,
  • primjena digitalnih alata i aplikacija,
  • razvoj talenata i edukacija zaposlenika u cilju ostvarenja sve zahtjevnijih nabavnih strategija.

U jednom stručnom članku vještine koje djelatnik u nabavi treba imati uspoređene su sa švicarskim nožićem. Potrebno je imati različite sposobnosti kako bi se zadovoljile potrebe svih dionika – internih korisnika i dobavljača, u ostvarenju njihovih ciljeva.

Kroz svoj poslovni razvoj, a i u radu sa klijentima, utvrdila sam da se od dobrog nabavljača najčešće očekuje da bude izvrstan u sljedećim područjima:

  1. PLANIRANJE NABAVE
  2. SELEKCIJA DOBAVLJAČA i PREGOVARANJE
  3. PROCES NARUČIVANJA
  4. UPRAVLJANJE ZALIHAMA
  5. KONTINUIRANA POBOLJŠANJA U NABAVI

U nastavku ću redom pojasniti svaku od ovih kompetencija koje su ključne za bolje upravljanje nabavom.

1. Planiranje nabave

Svako planiranje je zahtjevno, ali nužno i neophodno radi efikasnosti poslovanja. Planiranje nabave ovisi o planovima prodaje i proizvodnje pa stoga i ima svoje specifičnosti. Ovisno o resursima, poslovnoj politici, vrsti proizvodnog procesa ovisit će i struktura plana nabave, odnosno njegova preciznost i analitičnost. Međutim, planiranje nabave osigurava pravovremenost isporuke, omogućuje ostvarenje ušteda, kontrolira troškove transporta i skladištenja, utječe na kontinuitet kvalitete. Stoga je ovo područje kompetencija presudno za daljnji tijek i kvalitetu nabavnog procesa.

2. Selekcija dobavljača i pregovaranje

Danas je sve više važniji partnerski odnos sa dobavljačima u cilju ostvarenja ušteda. Kako prepoznati i odabrati kvalitetnog dobavljača, na koji način pregovarati da postignemo win-win situaciju, da li imati više dobavljača za pojedine kategorije… sve su to dileme sa kojima se djelatnik u nabavi mora nositi. A pri tome treba izabrati upravo ono što je najbolje za tvrtku i njeno poslovanje.

3. Proces naručivanja

Ovo je segment koji se često podcjenjuje, no važan je i bitan dio kompetencija svakog nabavljača. Proces naručivanja podrazumijeva poznavanje kategorija, optimizaciju količina, praćenje zaliha, poznavanje rokova isporuke i transporta, ponekad i određenih zakonskih regulativa i slično. Često tvrtke imaju informatizirani sustav naručivanja, ali ukoliko se ne prate svi navedenih parametri može biti ugrožen kontinuitet poslovanja.

4. Upravljanje zalihama

Praćenje zaliha i proces naručivanja moraju biti usko povezani, u suprotnom može doći do pomanjkanja materijala, ili suprotno velikih zaliha na skladišta. Ni jedna ni druga situacija nisu dobre za efikasnost poslovanja. Zato upravljanje zalihama mora biti dio procesa naručivanja te važan segment praćenja uspješnosti poslovanja. Najveća uspješnost je upravo pronaći pravu razinu zaliha koja će osigurati kontinuitet poslovanja, a neće opteretiti previše financijska sredstva. Korištenjem alata i metoda, nabavljači postižu upravo taj balans optimalnih zaliha.

5. Kontinuirana poboljšanja u nabavi

Okruženje u kojem radimo stalno se mijenja, a cilj poslovanja je postići što bolje ciljeve. Upravo poznavanje metoda i tehnika kontinuiranog poboljšanja (5S, Lean…) omogućuje unapređenja procesa što se evidentira kroz uštede resursa, efikasnije poslovanje, motivirane zaposlenike, a u konačnici i veći profit.

Ovo je 5 ključnih kompetencija koje smatram da su bitne za svakog profesionalca u nabavi bez obzira kojom djelatnošću se tvrtka bavi. Naravno da ne treba zanemariti i specifična tehnička znanja vezana uz kategorije nabave. No, ovisno o samom načinu organizacije nabave i provođenju procesa i kontrole naručivanja ta znanja mogu biti dio nabave, ali i samostalne jedinice poput tehničke podrške ili slično.

Kroz profesionalni razvoj te suradnju sa klijentima primjećujem da pojedine kompetencije mogu biti više ili manje ključne i u skladu s time treba ih jačati i razvijati. Sukladno tome koncipiran je i program Nabavna akademija u 3 modula koja jača upravo tih 5 vještina. Zato Vas pozivam da nam se priključite na Nabavnoj akademiji i unaprijedite svoja znanja iz nabave. Dobro došli!

Više informacija na: www.nabavna-akademija.com.hr

 

Autor: Nataša Cikač, konzultant za nabavu i lanac opskrbe. Email: info@cronata.hr

Zatražite personaliziranu ponudu

Veselimo se poboljšati vaše kompetencije iz područja nabave! Kontaktirajte nas kako bismo dogovorili konzalting prema vašim potrebama i novim znanjima vas osposobili za budući profit.