Nabavna akademija - edukacija iz nabave

Nabavna akademija – stručna edukacija koju je prošlo preko 80 djelatnika iz nabave

Kako je nastala jedinstvena edukacija iz nabave

Nabavna akademija ove godine dočekuje već 5. generaciju polaznika. Koristimo ovu prigodu da se prisjetimo od kuda je sve krenulo te kako je ova jedinstvena edukacija iz nabave postala centralno mjesto za stjecanje stručnih znanja i vještina za djelatnike nabave.

Djelatnici nabave žele specijalistička znanja

Ideja za ovaj program se javila 2016. godine kada je konzultantska tvrtka Cronata, u suradnji s tvrtkom BNB Sklad, provela istraživanje u kojem je sudjelovalo 56 poduzeća većinom iz proizvodne djelatnosti. Istraživanje je pokazalo da voditelji i direktori nabave trebaju i žele specijalistička znanja iz područja nabave.

Jedan od glavnih uzroka te potrebe je to što se djelatnici u nabavi educiraju uglavnom prenošenjem znanja od starijih kolega. Iako se tako sasvim sigurno prenose stečena znanja, to nažalost znači da su zakinuti za svjetske trendove i najnovije metode.

No, napredak je moguć tek uz kontinuirano poboljšanje. Zato je tvrtka Cronata pokrenula stručan program pod nazivom Nabavna akademija.

Stručan program iz nabave u 3 modula

Od početka je bilo jasno da za jačanje kompetencija i unapređenje procesa nabave moramo obuhvatiti teme koje su važne svakom poduzeću. Bilo je nužno uključiti i najnovije trendove i praktične alate. Tako je nastala Nabavna akademija koja se sastoji od 3 glavna modula: operativna nabava, strateška nabava i kontinuirana poboljšanja u nabavi.

Nataša Cikač, HRT     Edukacija iz nabave    Edukacija iz nabave

Interaktivne radionice su osmišljene tako da polaznici uče kako planirati nabavu, kako organizirati naručivanje i kontrolirati proces nabave. Pričamo o tome kako upravljati zalihama te kako pratiti uštede i KPI u nabavi. Poseban naglasak je stavljen na upravljanje odnosima s dobavljačima i upravljanje rizicima.

Kroz sve ove teme učimo kako uz poboljšanja u nabavi i procesima opskrbe postići smanjenje nepotrebnih troškova i povećati kvalitetu procesa. Krajnji cilj je transformirana nabava koja donosi veće zadovoljstvo kupaca i bolji uspjeh poduzeća na tržištu.

Na Nabavnoj akademiji radimo u manjim grupama da se možemo posvetiti specifičnim izazovima s kojima se polaznici susreću u svom radu. Koristimo konkretne primjere iz struke, a polaznicima naročito puno znači kada čuju iskustva iz različitih sektora. Uz to, posebno cijene ugodnu atmosferu u kojoj je lakše razumjeti i usvojiti veliku količinu novog znanja.

Ključne kompetencije za djelatnike u nabavi

Razmjena stručnog znanja i ugodno druženje čine Nabavnu akademiju jedinstvenom edukacijom koja djelatnike osnažuje za bolji rad u nabavi. Izrazito smo ponosni što u Hrvatskoj nudimo vrhunski program koji jača 5 ključnih kompetencija za djelatnike u nabavi. Jer domaća poduzeća trebaju upravo te kompetencije: planiranje nabave, selekcija dobavljača i pregovaranje, proces naručivanja, upravljanje zalihama i kontinuirano poboljšanje.

Osim Nabavne akademije otvorenog tipa, tvrtka Cronata provodi ovaj program i kao in-house edukacije u tvrtkama. Prema zahtjevima klijenta kreiramo edukaciju u skladu sa specifičnim potrebama tvrtke i zaposlenika.

Do danas je ovaj program prošlo preko 80 polaznika iz Hrvatske i regije. Uglavnom su to djelatnici iz odjela nabave, upravljanja materijalima i zalihama, iz područja planiranja i skladišta. Svi se oni u svakodnevnom radu bave nabavom i naručivanjem. Zato im je ovakav vid edukacije od velike vrijednosti jer ono što nauče mogu odmah koristiti u praksi.

Nabavna akademija Cronata    Nabavna akademija Cronata     Nabavna akademija Cronata

Kontinuirano poboljšanje je nužno za razvoj poduzeća

Edukaciju na Nabavnoj akademiji vodi Nataša Cikač, vlasnica tvrtke Cronata i konzultant za nabavu i lanac opskrbe. Sa preko 20 godina iskustva u proizvodnim tvrtkama na području nabave, logistike i prodaje, Nataša jako dobro poznaje izazove s kojima se poduzeća susreću pa za svakog klijenta može pronaći odgovarajuće rješenje.

Kao konzultant, edukator i interim menadžer, Nataša pomaže tvrtkama unaprijediti kompetencije djelatnika i ostvariti transformaciju nabave. Članica je stručnih udruga i redovni kolumnist časopisa JaTrgovac i Poduzetnik. Kao gost predavač često drži predavanja na obrazovnim ustanovama i stručnim skupovima.

Za kvalitetu njenog rada presudno je to što je certificirana za provođenje koncepta kontinuiranih poboljšanja. Stoga ju svaka nova generacija polaznika Nabavne akademije iznimno veseli jer zna da je moguće napredovati jedino uz kvalitetno obrazovanje i kontinuirano poboljšanje. Evo što kaže:

“Nabava nije samo puko pregovaranje. Poduzeća sve više prepoznaju važnost nabave i drago mi je da na Nabavnoj akademiji donosimo znanja i vještine kojima će djelatnici povećati zadovoljstvo kupaca i korisnika. Uvijek podsjećam da nabava je budući profit.” – Nataša Cikač, konzultant za nabavu i vlasnica tvrtke Cronata

U znak zahvale polaznicima i kako bi se ukazalo na važnost nabave za uspjeh poduzeća, u prosincu 2017. godine je organiziran Alumni Nabavne akademije. Na svečanom eventu u hotelu Westin u Zagrebu sudjelovali su uvaženi gosti iz tvrtke IBM, Rimac automobili, AD Plastik, Poliklinike Bagatin i mnogi drugi, uz podršku HUP-a. Bila je to prilika za razmjenu iskustava i mišljenja te je održana i panel rasprava na temu “Nabava kao pokretač razvoja poduzeća”.

Nabavna Akademija Cronata     Nabavna akademija Cronata     Nabavna akademija Cronata

Uskoro kreće nova generacija Nabavne akademije

Svi dosadašnji polaznici Nabavne akademije, kao i brojna druženja i mnoge prilike u kojima promičemo važnost nabave pokazuju koliko je ova tema važna za hrvatska poduzeća. Odradili smo veliki posao da našim klijentima pomognemo podići nabavu na višu razinu te se veselimo to činiti i u budućnosti.

Zato već u veljači 2019. godine kreće nova generacija Nabavne akademije. Svi koji žele unaprijediti svoja znanja iz nabave mogu rezervirati svoje mjesto i postati dio naše stručne zajednice. Više informacija kao i upute za prijavu pronađite na stranicama: www.nabavna-akademija.com.hr.

O važnosti stručne edukacije iz nabave govore brojni pozitivni komentari dosadašnjih polaznika i klijenata. Njima je Nabavna akademija omogućila kontinuirana poboljšanja u nabavi, a nama je to poticaj da i dalje pomažemo domaćim tvrtkama da ostvare izvrsnost u nabavi.

 

Zatražite personaliziranu ponudu

Veselimo se poboljšati vaše kompetencije iz područja nabave! Kontaktirajte nas kako bismo dogovorili konzalting prema vašim potrebama i novim znanjima vas osposobili za budući profit.