Nataša Cikač, konferencija Varaždin

Nataša Cikač na konferenciji u Varaždinu ispričala svoj poduzetnički put

Nataša Cikač, vlasnica tvrtke Cronata i prošlogodišnja finalistica Women in Adria nagrada za najbolje poduzetnice, ispričala je svoj poduzetnički put u sklopu konferencije za poduzetnice koja je održana 24. svibnja 2019. godine u Varaždinu.

Konferenciju za poduzetnice pod nazivom “Prkosne i ponosne” organizirali su Women in Adria i Institut za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva, uz potporu Varaždinske županije. Cilj konferencije bio je edukacija i umrežavanje, uz pokretanje dijaloga sa lokalnim vlastima o izazovima ženskog poduzetništva i načinima kako ih riješiti.

Kao primjer uspješne poduzetnice, vlasnica tvrtke Cronata Nataša Cikač je održala predavanje pod nazivom “Kako sam nakon 20 godina rada za druge odlučila napraviti zaokret i pokrenuti vlastiti biznis.

Kako je nastala tvrtka Cronata

U svom izlaganju Nataša je ispričala kako je radila 20 godina u proizvodnim tvrtkama na području nabave, logistike i prodaje. Radeći od pozicije početnika do menadžerskih funkcija stekla je bogato iskustvo u različitim industrijama. Kroz takav profesionalni razvoj upoznala se s brojnim izazovima s kojima se poduzeća susreću. Zato je odlučila da svojim znanjem i iskustvom pomogne domaćim tvrtkama te je 2014. godine osnovala tvrtku Cronata.

Na početku poslovanja bila je usmjerena na pružanje usluge outsourcinga nabave. Zatim su ubrzo krenule inhouse edukacije iz područja nabave, lanca opskrbe i upravljanja zalihama, koje provodi i danas. Od samog početka misija tvrtke Cronata je bila pomagati tvrtkama da ostvare kontinuirana poboljšanja u području nabave za veće zadovoljstvo kupaca i bolji uspjeh na tržištu.

Nabavna akademija, inovativan stručan program

Velika prekretnica dogodila se kada su istražene konkretne potrebe u hrvatskim poduzećima. Naime, 2016. godine je provedeno istraživanje na uzorku od 56 poduzeća koja su tim putem otkrila da im trebaju specijalistička znanja iz područja nabave. Tada je Nataša pokrenula Nabavnu akademiju, stručni program u 3 modula za jačanje kompetencija za djelatnike u nabavi.

Nataša je s ponosom rekla da je do danas kroz taj program prošlo preko 80 polaznika iz više od 40 poduzeća iz Hrvatske i regije. Stoga ne čudi da je Nabavna akademija prepoznata kao vrhunska edukacija iz nabave, o čijoj kvaliteti govore pozitivni komentari dosadašnjih polaznika.

Nataša Cikač na konferenciji u Varaždinu            Nataša Cikač na konferenciji u Varaždinu

Edukacijom i suradnjom do poslovnog uspjeha

Nataša je istaknula koliko su u poslovnom svijetu važna članstva u stručnim udrugama i podrška poslovnih mreža. Posebno je veseli suradnja s edukativnim ustanovama. Pri tome ističe uspješnu suradnju s Ustanovom za obrazovanje Callidus gdje je nositelj programa Upravljanje skladišnim poslovanjem, a u sklopu Akademije za poduzetništvo na Pučkom otvorenom učilištu u Varaždinu predaje na temu nabave i skladišno poslovanje. Sudjelovala je i na brojnim konferencijama te je kao gost predavač podučavala na obrazovnim ustanovama kao što su ZŠEM i EFOS.

Njene kompetencije prepoznali su i stručni časopisi pa piše članke za portale Poduzetnik, JaTrgovac i hrTurizam. No, da bi svojim čitateljima i klijentima mogla donositi napredna znanja i najnovije svjetske trendove svoja znanja stalno obogaćuje kroz edukacije.

Sa željom da potakne dijalog s kolegama vodila je i nekoliko stručnih diskusija. Tako je u sklopu alumnija Nabavne akademije održala panel sa vodećim ljudima iz nabave velikih poduzeća, dok je u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca vodila panel diskusiju pod nazivom “Izazovi transformacije za proces nabave”.

Da bi do nje došli upravo oni kojima može najviše pomoći, Nataša je naglasila koliko je važan marketing. Zato se u suradnji s tvrtkom Expertiva redovito održavaju web stranice tvrtke Cronata i web stranice Nabavne akademije. Osim na web stranicama, o novostima i zanimljivostima redovito objavljuje na društvenim mrežama, i to na Facebook profilu tvrtke Cronata i Linkedin profilu. Zahvalna je i medijima koji redovito prate njen rad te je traže stručno mišljenje kada je u pitanju tema nabave.

Cronata danas i planovi za dalje

Danas je tvrtka Cronata prepoznat partner za kontinuirana poboljšanja i proces transformacije u proizvodnim i uslužnim poduzećima sa ciljem da se postigne izvrsnost u nabavi.

Ovom prilikom Nataša je zahvalila svim dosadašnjim klijentima za povjerenje i najavila što slijedi u 2019. godini. U rujnu kreće već 6. generacija polaznika Nabavne akademije, a u listopadu će biti održana radionica “Inventura i kako je efikasno provoditi”.

Siguran put do uspjeha

Vjerujemo da je ova priča o uspjehu bila inspirativna i poticajna svim sudionicima konferencije, ponajviše poduzetnicama koje su na početku poslovanja ili tek razmišljaju o pokretanju vlastitog biznisa. Nataša je svojim primjerom pokazala da su poznavanje vlastitih snaga i uporan rad siguran put do uspjeha.

Osim predavanja koje je održala Nataša, konferencija je ponudila i drugi zanimljiv program. Nakon pozdravnih govora, odvjetnica Kristina Bajsić Bogović je pojasnila kako naplatiti potraživanja, a Kristina Androlić je predstavila prilike za poduzetnice u EU fondovima. Na okruglom stolu na temu “Što lokalna vlast može učiniti za poduzetnice” sudjelovale su Ivana Matić iz Women in Adria, zamjenica gradonačelnika Varaždina Sandra Malenica, direktorica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin Lana Vukalović, Emilija Stručić iz Tehnološkog parka Varaždin te vlasnica kozmetičkog salona Vlatka Dania. I na samom kraju konferencije, Sanja Varlaj je kroz predavanje “Kako biti jedinstvena i prepoznatljiva na tržištu?” podsjetila koliko je važno prepoznati vlastite vrijednosti i slijediti ih u svom poslu.

Konferencija Prkosne i ponosne, Varaždin                        Nataša Cikač

 

Zatražite personaliziranu ponudu

Veselimo se poboljšati vaše kompetencije iz područja nabave! Kontaktirajte nas kako bismo dogovorili konzalting prema vašim potrebama i novim znanjima vas osposobili za budući profit.