Što nas očekuje u nabavi u 2023?

Još jedna godina ide svome kraju i vrijeme je da napravimo rezime kakva je bila te što nas očekuje u idućoj. Stručnjaci kažu da je 2022. godina bila izuzetno izazovna i da se situacija na tržištu globalno smiruje. I nemojmo se zavaravati da se 2023. nećemo suočavati s određenim poremećajima u lancima opskrbe. No, na nama je kao profesionalcima u nabavi kao jedan od zadataka da pripremimo strategije kako se nositi s novim izazovima.

Prateći zbivanja na globalnom tržištu i na temelju iskustva suradnje s poduzećima iz različitih industrija, smatram da fokus nabavljača u 2023. treba biti na sljedećem:

  1. Održivost – postali smo svjesni da sve više naših dobavljača i kupaca preferira partnere koji vode računa o održivosti u poslovanju te utjecaju na okoliš. McKinsey je proveo istraživanje još 2016. gdje je utvrđeno da 80% emisije  ugljika prosječne tvrtke dolazi iz lanca opskrbe. Na Nabavnoj konferenciji u Portorožu u svibnju, spomenula sam da je jedan od načina uvođenje KPI kojim se mjeri neki od parametara održivosti kod dobavljača.
  2. Jačanje suradnje s dobavljačima – svojim klijentima uvijek naglašavam da je Upravljanje odnosima s dobavljačima jedna od ključnih strategija stvaranja dodatne vrijednosti. I ova godina, kao i zadnje dvije pandemijske, pokazale su da su isporuke od dobavljača s kojima smo uspostavili partnerske odnose bile manje rizične i puno sigurnije. Definitivno ovu strategiju treba jačati još više i to ne samo na osobnoj razini, već na način pronalaženja zajedničkih interesa i sinergije ulaganja u takav odnos.
  3. Korištenje podataka i analize – za donošenje odluka ključni su točni i ažurirani podaci. No, prilikom kreiranja strategije važno je sagledati i širu sliku, odnosno pokazatelje koji se odnose na cjelokupni lanac opskrbe, kao i na poslovanje. Posebno mi je drago da sam i na ovogodišnjoj Kontroling konferenciji imala prilike izlagati o važnosti međusobne suradnje nabave i kontrolinga, kako bi se pomaknulo gledište nabava = trošak, na nabava = stvaranje dodatne vrijednosti.
  4. Digitalizacija – automatizacija procesa postala je trend u vrijeme pandemije, no definitivno digitalizacija i dalje treba ostati u fokusu u cilju ubrzavanja procesa, smanjenja troškova, prevencije grešaka, ali i same održivosti i utjecaja na okoliš. Prema zadnjim podacima, očekuje se da će globalna potrošnja u 2023. na digitalnu transformaciju dosegnuti 6,8 trilijuna dolara.
  5. Zalihe – koliko investirati u zalihe da održimo redovno poslovanje, a ne narušimo likvidnost? Ova i prošla godina promijenile su taj stav na način gomilanja zaliha u cilju smanjenja rizika rasta cijena i nedostupnosti. Nagovještajem recesije koja će utjecati na smanjenje potrošnje definitivno se ukazuje potreba vrlo sustavnog i detaljnog praćenje zaliha kako bi se osigurala stabilnost poslovanja.
  6. Razvoj kompetencija i akvizicija talenata – unatrag zadnje dvije godine prateći portale, primijetila sam daleko više oglasa za radna mjesta u nabavi, što s jedne strane govori da se prepoznaje važnost nabave, no s druge strane da su i sve češći odlasci kadrova. Stoga, iako je na zadnjem mjestu u ovom pregledu, jedan od ključnih trendova svakako treba biti strategija razvoja, ali i zadržavanja kadrova u nabavi. Posebno mi je drago da svoj doprinos dajem kroz Program Nabavne akademije u 3 modula koja trenutno upisuje polaznike 13. generacije.

Na kraju bih voljela zaključiti s još jednu važnu stvar: promjena percepcije nabave. Do sada se nabavu smatralo kao odjel u koji se „idemo umiroviti“, ali pandemija i nestabilnost lanca opskrbe, koliko god negativni bili, stavili su nabavu u fokus. Odjednom je nabava postala jedna od ključnih karika u poslovanju. Da se razumijemo, mi nabavljači oduvijek znamo da je tako, a sada se napokon i percepcija drugih počela mijenjati.

Želim da 2023. godina bude zaista godina PROMJENA u nabavi i godina kada ćemo napokon nabavu staviti na pijedestal, uz bok prodaji, marketingu, proizvodnji…

Budimo zajedno promotori nabave!

Autor: mr.sc. Nataša Cikač, konzultantica za nabavu i lanac opskrbe

Zatražite personaliziranu ponudu

Veselimo se poboljšati vaše kompetencije iz područja nabave! Kontaktirajte nas kako bismo dogovorili konzalting prema vašim potrebama i novim znanjima vas osposobili za budući profit.