Zašto angažirati konzultanta za nabavu?

Za nekog poput mene tko je cijeli radni vijek proveo u području nabave i lanca opskrbe, bilo je logično da se  pokretanjem vlastite tvrtke bavim savjetovanjem i edukacijama upravo iz tog područja. Dugogodišnja ekspertiza iz realnog sektora, nekoliko različitih grana industrije, dodatno obrazovanje, smatram da su to kvalitetni pokazatelji kredibiliteta, znanja i iskustva konzultanta.

Sa pozicije klijenta, postavlja se pitanje zašto bi poduzeće uopće angažiralo konzultanta za područje nabave?

Vrlo često sam na početku dobivala odgovor da ne trebaju konzultanta jer zadatak nabave je da jednostavno prikupe 3 ponude, traže dodatni rabat i isporuče robu/uslugu u što kraćem roku. I nema tu neke velike mudrosti.

Kako se pozicija i važnost nabave mijenjala tako se mijenjao i stav direktora /vlasnika za korištenjem usluga konzultanta.

Kroz godine rada sa klijentima iz različitih grana industrije, različitih veličina poduzeća i različitih vlasničkih struktura, najčešći razlozi za suradnju su rast poduzeća koji je premašio postojeću organizacijsku strukturu. Tada neminovno dolazi i do nekontroliranih troškova, uskih grla u samom procesu nabave i nedovoljnih kompetencija zaposlenika.

Kako izgleda konzultantski projekt u nabavi?

Najzahvalniji klijenti su oni koji su sami prepoznali potrebu za promjenom te daju punu podršku u realizaciji konzultantskog projekta. Naravno ima klijenata koji također žele promjenu no na svoj način.

Prva faza je svakako uskladiti očekivanja i mogućnosti klijenta. Konzultant na temelju snimke stanja daje svoje prijedloge, a na klijentu je da donese konačnu odluku. Što je konzultant iskusniji i ima više prakse to je i kvaliteta potencijalnih prijedlog bolja.

Nakon što definiramo što želimo, radi se akcijski plan sa hodogramom aktivnosti prilagođenih upravo konkretnom klijentu. Implementacija novih rješenja i promjena definitivno dolazi sa svojim izazovima unutar postojeće organizacije no podrška uprave i iskustvo konzultanta ključni su u ovoj fazi.

Najzahtjevniji dio je održivost, odnosno nastavak rada prema novim procesima i organizacijskim rješenjima. Konzultant tada ima ulogu da prati, kontrolira, usmjerava i motivira klijenta da ustraje pri uvođenju promjene. Naravno ukoliko se utvrde određena uska grla ili promjena ne donosi očekivani rezultat, nužno je utvrditi razloge i uvesti modifikacije. U radu sa svojim klijentima radim prema provjerenoj metodologiji koja je rezultat međunarodnih standarda i mog dugogodišnjeg iskustva- Procurement Assesment Methodology PAM,a proces se može i certificirati PAM©standard – Excellence in Procurement

5 razloga zašto angažirati konzultanta za nabavu

U nastavku ću dati pregled prednosti koje su moji klijenti ostvariti u radu sa mnom:

  1. Dubinska analiza – konzultant zna koje podatke tražiti, ima iskustva i znanja za analizu, traženje dodatnih informacija i za to treba manje vremena nego vlastiti zaposlenici
  2. Neovisno mišljenje i pogled na trenutnu situaciju – konzultant nije opterećen unutarnjim odnosima, povijesnim strukturama te je u mogućnosti objektivno ocijeniti situaciju i dati racionalne prijedloge
  3. Podrška u svim fazama – konzultant je taj koji će „gurati“ projekt i dati svoje iskustvo i „best practice“ u svim fazama
  4. Utvrđivanja prostora na poboljšanje – konzultant vidi širu sliku pa samim time može utvrditi gdje su uska grla i što treba prilagoditi i/ili promijeniti, a da bi bilo u interesu poslovanja klijenta
  5. Održivost i fokusiranost– konzultant nije opterećen svakodnevnim operativnim aktivnostima te je u potpunosti fokusiran na projekt i njegovu održivost što je i cilj svakog projekta

Prije nego se odlučite za angažman konzultanta, provjerite postojeće interne resurse i mogućnosti. Kod nekih klijenata nakon što su me angažirali naišla sam na lagani otpor bilo od strane voditelja bilo na operativnoj razini. S jedne strane to je razumljivo no s druge strane konzultant nije tamo da vam oduzme vaše radno mjesto ili zato jer Uprava sumnja u vaše sposobnosti. Konzultant je vaša pomoć i podrška da posao koji radite bude efikasniji i produktivniji. Projekt mora dati konkretne i mjerljive rezultate koje sam opisala u članku na linku. 

Kada se odlučite za projekt sa konzultantom uvjerite se u njegov kredibilitet, iskustvo i reference. Te reference često nisu javne no konzultant vam ih može prezentirati do razine da ne remete poslovnu tajnu. Svakako ne treba zanemariti i međusobni odnos koji ponekad može biti presudan u realizaciji konzultantskog projekta. Sretno!

Autor: mr.sc. Nataša Cikač – konzultantica za nabavu i lanac opskrbe

Zatražite personaliziranu ponudu

Veselimo se poboljšati vaše kompetencije iz područja nabave! Kontaktirajte nas kako bismo dogovorili konzalting prema vašim potrebama i novim znanjima vas osposobili za budući profit.